Van de bouw en industrie tot de agrarische sector en tuinbouw, in veel sectoren wordt dagelijks gebruikt gemaakt van een verscheidenheid aan machines die het werk lichter maken. Ben je ondernemer en twijfel je over de aanschaf van machine om te heffen, vervoeren of verplaatsen? Er is nog een optie: steeds vaker kun je werkmaterieel en machines huren. Over de voordelen daarvan lees je hieronder meer.

Huur precies dat wat je nodig hebt

Een groot voordelen van het huren van machines is dat het je als ondernemer veel flexibiliteit geeft. Per project heb je wellicht ander materieel nodig. Je hoeft alleen maar te huren wat je op dat moment gaat inzetten. Dat betekent dat er geen machines ongebruikt op je terrein blijven staan. Daarbij zijn de huurperiodes zelf flexibel. Wil je bijvoorbeeld een shovel huren? Dan kan dat voor een week maar ook voor meerdere maanden. Het is maar net waar jouw klus om vraagt. 

Betrouwbare kwaliteit

Een verhuurder verliest geheid klanten als er kwalitatief matig materiaal aangeboden wordt. Wanneer je kiest om een machine te huren dan mag zeker rekenen op betrouwbaar en actueel materiaal waarmee je veilig kunt werken. Denk aan machines van gedegen merken. Daarnaast kun je bij een verhuurder aankloppen voor technische ondersteuning in de gevallen dat je toch onverhoopt tegen een mankement aanloopt.
 

Budgeteerbaar alternatief

Er zijn situaties te bedenken waarin je niet zo snel een nieuwe machine zult aanschaffen. Bijvoorbeeld wanneer je net als zzp’er bent gestart en je hier nog geen budget voor hebt. Een nieuwe machine kopen is niet goedkoop, (eerst) huren kan dan een goed alternatief zijn. Maar ook als de tijden financieel onzeker zijn kan materiaal huren een prettige optie vormen. Huren kun je goed budgetteren. Daardoor heb je duidelijker zicht op de kosten en dat zorgt voor een stukje financieel houvast.

Andere voordelen

Naast bovenstaande voordelen spaar je door te huren een aantal kosten uit. Denk aan de kosten voor onderhoud en wellicht de opslag van machines. Ook de uitgaven voor keuringen kun je uitsparen. Verder vormt het huren van een werkvoertuig een duurzaam alternatief op kopen. Je huurt per project en op het moment dat je een machine niet langer nodig hebt lever je deze weer in bij de verhuurder. Vervolgens kan een andere ondernemer hier weer van gebruik maken. 
 

Wanneer toch kopen?

Hoewel er aan huren genoeg voordelen kleven en het je op veel gebieden ontzorgt, kan kopen in bepaalde situaties toch de gunstigere optie blijken te zijn. Hoewel je niet in één keer een grote aanschafprijs hoeft te betalen kost huren natuurlijk ook geld. Naarmate je een werkvoertuig frequenter gaat gebruiken kan het kopen van die wiellader of andere machine de betere optie worden.