Als je het afgelopen jaar een huis gekocht hebt, is het belangrijk om even goed te kijken of je woonverzekering nog wel aansluit bij jouw woonsituatie. Niet zelden vergeten mensen hun woonverzekering aan te passen nadat zij zijn verhuisd, waardoor er een situatie kan ontstaan waarin je niet goed meer verzekerd bent. Dat kan grote gevolgen hebben. Mocht je een keer schade oplopen, dan kan het zijn dat je van je verzekering te horen krijgt dat zij je niet kan helpen. Dat zou betekenen dat jij zelf voor alle onkosten opdraait en die kunnen fors zijn. Zorg er daarom voor dat je een passende woonverzekering samenstelt voor jouw woonsituatie zodat je in een klap tal van risico’s kunt vermijden.

Welke gevolgen heeft je nieuwe woonsituatie voor jouw verzekering?

Stel; je had vorig jaar nog een huurwoning. In dat geval hoefde je alleen maar een inboedelverzekering voor jou af te sluiten. De inboedelverzekering kun je ook gebruiken in je nieuwe woonsituatie wanneer je schade hebt opgelopen aan de spullen die in je woning staan. Deze schade kan op heel veel uiteenlopende manieren ontstaan zijn, wat echter het belangrijkste is, is dat je in staat bent om deze schade weer te herstellen. Valt de schade mee, dan kun je dat misschien met je spaargeld doen, maar is de schade fors, dan is een inboedelverzekering een heuse uitkomst. Zorg er daarom voor dat je deze verzekering afsluit wanneer je hem nog niet had. Let op, omdat je nu een woning gekocht hebt, ben je er nog niet. Je moet nog een extra verzekering toevoegen om alle risico’s te vermijden. Deze verzekering is de opstalverzekering.

Voeg een opstalverzekering toe

Als je al een inboedelverzekering hebt, dan is het nu tijd om daar ook nog een opstalverzekering aan toe te voegen. Met deze verzekering is de structuur van je woning ook gedekt. In de praktijk betekent dit dat alle vormen van schade die aan je woning zelf ontstaan zijn, ook door je verzekeraar gedekt worden. Word je dus het slachtoffer van brand, dan kun je niet alleen de kosten van je spullen laten uitbetalen door je verzekering, maar kun je ook je woning weer herstellen door een beroep te doen op je opstalverzekering. Mocht het nodig zijn om een tijdje ergens anders te wonen, omdat je woning te zeer beschadigd is, dan kun je je woonverzekering gebruiken om de tijdelijke woonruimte te betalen. Je merkt het: je woonverzekering is het vangnet dat je nodig hebt wanneer je door allerlei ellende overspoeld wordt.

Nog niets geregeld?

Mocht je tot de conclusie zijn gekomen dat jouw woonverzekering niet meer bij jouw huidige woonsituatie aansluit, dan is het tijd om dit gelijk te gaan veranderen. Dit kun je doen door naar de site van jouw verzekeraar te gaan. Heb je überhaupt nog geen woonverzekering afgesloten? Dan raden wij je aan om dit zo snel mogelijk wel te doen, omdat je nu grote risico’s neemt. Met een woonverzekering sluit je deze uit en je zult merken dat dat veel gemoedsrust oplevert.